top of page

Veel voorkomende ziekten

Vermageren

Algemeen

Vermageren is een symptoom dat bij vele ziektes op kan treden. Uiteraard zal een kat met een slechtere eetlust op den duur vermageren (zie niet eten). Maar er zijn ook bepaalde ziektes waarbij de kat ondanks een normale of soms zelfs toegenomen eetlust toch kan vermageren.


Vermageren bij een normale eetlust


Algemeen

Bij jongere katten die buiten komen, kunnen heftige worminfecties leiden tot vermagering. Ook haarballen en chronische darmproblemen kunnen gewichtsverlies veroorzaken (zie haarballen en diarree).

Bij oudere katten treedt vaak een verslechtering van de nierfunctie op. Doordat de nieren niet

goed meer werken, worden met de urine vaak ook eiwitten uitgeplast, waardoor de kat kan vermageren. Ook valt dan vaak op dat de kat meer gaat drinken en plassen. In eerste instantie kan de eetlust nog normaal zijn, maar naarmate de nierfunctie slechter wordt, zal de eetlust afnemen door misselijkheid ten gevolge van de stapeling van afvalstoffen in het lichaam. Dit kan dan ook gepaard gaan met braken en soms zelfs diarree. Een verminderde nierfunctie kan

worden vastgesteld door middel van bloed- en urine-onderzoek.


Wat kunt u zelf doen?

Zorg dat uw kat de beschikking heeft over kwalitatief goed voer en vers

drinkwater.

Ontworm uw kat 4 keer per jaar.

Borstel de vacht van uw kat als deze aan het verharen is en geef ook preventief een anti-haarballenpasta. Er zijn ook voeders te koop waarin dit al verwerkt zit.

Houdt het drinkgedrag van uw kat in de gaten.


Wanneer naar de dierenarts?

  • Als u wormen ziet in het braaksel, de ontlasting of de vacht rond de anus van uw kat

  • Als uw kat last lijkt te hebben van haarballen

  • Als uw kat duidelijk meer gaat drinken (en plassen)

  • Als uw kat langer dan 24 uur braakt


Vermageren bij een toegenomen eetlust


Algemeen

Suikerziekte kan bij de kat leiden tot een toegenomen eetlust die gepaard gaat met vermageren. Het meest opvallende verschijnsel is echter dat de kat meer gaat drinken en plassen. Suikerziekte komt vooral voor bij dikkere katten van middelbare leeftijd.

Bij oudere katten treedt vaak een goedaardige vergroting van de schildklier op. Deze vergrote schildklier zorgt voor een overmaat aan schildklierhormonen. Hierdoor raakt het lichaam van de kat als het ware in een hogere versnelling, de stofwisseling neemt toe waardoor de eetlust toeneemt . Ook kan de kat hyperactief, onrustig of soms zelfs chagrijnig worden. Daarbij gaat het hart sneller kloppen en dit kan daardoor schade ondervinden.

Beide aandoeningen kunnen met behulp van bloedonderzoek vastgesteld worden.


Wat kunt u zelf doen?

Zowel suikerziekte als een te snel werkende schildklier zijn in veel gevallen goed te behandelen.

Laat u in ieder geval goed voorlichten over de diverse mogelijkheden en laat uw kat regelmatig door uw dierenarts controleren.

Wacht niet te lang met actie ondernemen als uw kat bovenstaande verschijnselen vertoont.


Wanneer naar de dierenarts?

  • Als uw kat afvalt ondanks een toegenomen eetlust

  • Als afvallen gepaard gaat met meer drinken (en meer plassen)

bottom of page