top of page

Veel voorkomende ziekten

Overgewicht

Algemeen

In Nederland zijn helaas veel katten te dik. Hiervoor zijn verschillende oorzaken te noemen. Vroeger werd aan katteneigenaren geadviseerd om onbeperkt voer te geven, omdat een kat niet meer voer zou eten dan hij nodig heeft. Helaas blijkt dit niet waar te zijn. Binnenkatten hebben snel de neiging om te dik te worden, omdat ze vaak te weinig lichaamsbeweging krijgen. Ook hebben gesteriliseerde en gecastreerde dieren een andere voedingsbehoefte dan

intacte dieren.

Overgewicht is ook voor uw kat erg slecht. Katten met overgewicht hebben meer risico op het krijgen van hart- en luchtwegproblemen, gewrichtsklachten, blaasproblemen en suikerziekte.

Tegenwoordig zijn er diverse voeders verkrijgbaar die speciaal geschikt zijn voor een bepaalde leeftijdsklasse en een zeker activiteitsniveau. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij onze assistentes.

Is een kat eenmaal te dik, dan is afvallen in combinatie met meer bewegen aan te raden. Daarbij is het belangrijk dat het afvallen niet te snel gaat en dat uw kat wel elke dag energie en voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Vaak is het verstandig om een afvalprogramma voor uw kat op te stellen in overleg met ons. Dit

 afvalprogramma stemmen we af op uw kat en we gebruiken daarbij voeding die

het hongergevoel van uw kat tot het minimum beperkt.


Wat kunt u zelf doen?

Geef uw kat 2 x daags een afgewogen hoeveelheid van een goed voer dat afgestemd is op zijn of haar specifieke behoeften.

Zorg dat ook uw binnenkat voldoende lichaamsbeweging krijgt door spelletjes met hem of haar te doen. Denk aan een hengel, een laserlampje, bellen blazen.

Wilt u uw te dikke kat af laten vallen, doe dit dan in overleg met uw ons en laat uw kat nooit zonder reden langer dan 12 uur vasten.


Wanneer naar de dierenarts?

  • Wanneer u advies nodig heeft over de voedingsbehoeften van uw kat

  • Wanneer u uw kat wilt laten afvallen

  • Wanneer het laten afvallen niet lukt

  • Bij het vermoeden van problemen die samen kunnen hangen met overgewicht, zoals hart- en luchtwegproblemen, blaasproblemen, gewrichtsklachten of blaasproblemen

bottom of page