top of page

Veel voorkomende ziekten

Niet meer eten

Algemeen

Voor katten zijn er diverse redenen om niet meer te eten. Katten hebben een bijzonder goed reukvermogen. Als hun voer anders ruikt dan normaal (te oud of ander merk), kan dit al een reden zijn om te stoppen met eten. Ook een verandering in de omgeving kan door de stress problemen opleveren (bijvoorbeeld andere plek voerbakje, nieuwe kat in huis, baby geboren, verhuizing).

Problemen in de bek, zoals gaatjes in kiezen, losse kiezen, snee in de tong, beperken meestal niet de eetlust, maar wel het vermogen om te eten. Uw kat komt dan wel belangstellend naar de etensbak om vervolgens toch niet te eten of al vroegtijdig te stoppen met eten. Verder zijn er diverse ziektes die de eetlust van uw kat ernstig kunnen beperken.


Wat kunt u zelf doen?

Geef alleen voer van de beste kwaliteit.

Als u over wilt schakelen naar een ander voer, meng dit dan eerst een tijdje met het oude voer, zodat uw kat aan de nieuwe geur en smaak kan wennen.

Probeer stress te vermijden en indien onvermijdelijk, probeer de stress dan te beperken met  voedingssupplementen of feromonen. Dit zijn geurstoffen die een rustgevende invloed hebben op uw kat. Hierover kunt u een deskundig advies krijgen bij ons in de kliniek.

Heeft u het idee dat uw kat wel wil, maar niet kan eten? Probeer dan eens blikvoer te geven. Heeft uw kat geen eetlust, probeer dan eens voer met een sterkere geur. Meng eens wat verse vis door het voer of verwarm het blikvoer.


Wanneer naar de dierenarts?

  • Als uw kat langer dan 24 uur niet wil eten

  • Als uw kat naast het gebrek aan eetlust ook slomer is dan normaal

  • Als het gebrek aan eetlust gepaard gaat met andere ziekteverschijnselen, zoals braken, diarree, hoesten, koorts, verwondingen, meer drinken en plassen, niet meer plassen

  • Als uw kat langer dan 24 uur pijn aan zijn bekje lijkt te hebben

bottom of page