top of page

Veel voorkomende ziekten

Niesziekte

Algemeen

Niesziekte is een verzamelnaam voor aandoeningen van de hogere luchtwegen, waarbij vooral niezen, hoesten, vieze neus, minder eetlust, keelpijn en kwijlen gezien kunnen worden. Hierbij worden ook vaak oogklachten gezien. Er zijn meerdere verwekkers die hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn. Meestal gaat het om een virusinfectie. Tegen virusinfecties zijn geen medicijnen beschikbaar, maar gelukkig kun je de kat hiertegen wel preventief laten vaccineren. Ook de Bordetella-bacterie die bij de hond kennelhoest veroorzaakt, kan bij de kat niesziekte veroorzaken. Ook hiertegen kun je de kat laten vaccineren. Dit is vooral van belang bij katten die naar het pension gaan of die samenleven met een hond die naar het pension gaat (zie ook vaccinaties). Niesziekte kan bij heel jonge kittens soms heftig verlopen en chronische veranderingen in ogen of luchtwegen veroorzaken. Voor niesziekte geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Vaccinatie kan helaas een niesziekte besmetting niet geheel voorkomen, maar wel de ernst van de symptomen verminderen.


Wat kunt u zelf doen?

Maak eventuele vieze ogen en neus schoon door de viezigheid eerst even met een watje en lauw water te bevochtigen. Na een paar minuten weken, kunt u dan de viezigheid voorzichtig wegpoetsen.

Heeft uw kat een verstopte neus, dan kunt u bij de drogist baby-neusdruppels (fysiologisch zout-oplossing) halen en deze 2 x daags toedienen.

Heeft uw kat minder eetlust, probeer dan eens blikvoer in plaats van brokjes. Dit wordt met name bij keelpijn beter verdragen.

Ook het even opwarmen hiervan kan de eetlust stimuleren door de sterkere

geur.


Wanneer naar de dierenarts?

  • Als de neus- of ooguitvloeiing geel of groen is

  • Als uw kat duidelijk met een of beide ogen knijpt of als de ogen er anders

  • uitzien dan normaal

  • Als uw kat duidelijk benauwd is of met open mond ademt

  • Als uw kat afwijkende geluiden maakt bij de ademhaling

  • Als uw kat langer dan 24 uur niet wil eten

  • Als uw kat duidelijk slomer wordt of koorts heeft

  • Als de klachten verergeren of langer dan 2 dagen aanhouden

bottom of page