Veel voorkomende ziekten
Hartproblemen
Algemeen
Bij sommige rassen, bv de Maine Coon, komen aangeboren hartproblemen voor. Ook kunnen op latere leeftijd bij de kat hartproblemen ontstaan. Een oorzaak hiervoor kan zijn ontsteking van de hartkleppen door bacteriële infecties elders.
Ook bij schildklierproblemen kunnen secundair hartafwijkingen ontstaan (zie schildklierafwijkingen).
De meest voorkomende hartafwijking bij de kat is HCM ofwel
Hypertrofische Cardio Myopathie. Hierbij treedt een extreme verdikking van de hartspier op, waardoor het hart zich niet meer goed kan vullen met bloed en er op den duur een slechtere doorbloeding van het lichaam ontstaat. Klachten variëren van vermoeidheid en ademhalingsklachten tot verlammingsverschijnselen. Dit laatste kan optreden als er door de afwijkende hartwerking een bloedpropje ontstaat dat kan vastlopen in een pootslagader.
Bij het lichamelijk onderzoek kunnen soms een hartruis of een afwijkend hartritme gevonden worden en bij verlammingsverschijnselen door een bloedpropje wordt er geen polsslag meer
gevoeld in de achterpoten en voelen deze koud aan. Met echografie kunnen we de afwijking definitief vaststellen.
Medicatie bestaat uit een middel dat ervoor zorgt dat de hartspier zich beter kan ontspannen. Vaak wordt dit aangevuld met een middel dat de bloeddruk verlaagt en met bloedverdunners ter voorkoming van bloedpropjes.
Wat kunt u zelf doen?
Als u een kitten aanschaft van een ras met verhoogd risico op HCM, vraag dan na of de ouders gescreend zijn. Gaat u fokken met een risico-ras, laat dan kater en poes screenen op HCM.
Wanneer naar de dierenarts?
Als uw kat snel moe is na inspanning
Bij hoest- of benauwdheidsklachten
Bij verlammingsverschijnselen of zwakte van de achterhand