top of page

Veel voorkomende ziekten

Gebitsproblemen

Algemeen

Bij katten kunnen diverse gebitsproblemen optreden. Een van de belangrijkste daarvan is de FORL. FORL is de afkorting van:Feline Odontoclastic Resorptive Lesion. Dit betekent eigenlijk dat er glazuurbeschadigingen ontstaan aan de tanden of kiezen en dat het tandbeen daaronder gedeeltelijk oplost. Op den duur ontstaan hierdoor echte gaatjes waarin vaak wat rood ontstekingsweefsel zit. Deze aandoening is erg pijnlijk en kan leiden tot vermindering van de eetlust of tot een afwijkende manier van kauwen. Sommige katten weigeren hun brokjes en willen alleen nog blikvoer eten. Ook kan soms klappertanden gezien worden en vaak krijgt de kat een vieze geur uit de bek. De oorzaak voor het ontstaan van deze aandoening is nog onbekend en problemen kunnen al bij relatief jonge katten optreden. De enige behandeling die uiteindelijk leidt tot verlichting van de pijn, is het trekken van de aangedane tand of kies.

Een ander probleem is de steeds terugkerende tandvleesontsteking bij de jonge kat. Daarbij raakt het tandvlees meestal in de gehele bek, maar soms ook alleen achterin rood en gezwollen. Sommige rassen zijn wat gevoeliger voor deze aandoening. De oorzaak is vaak een ontregeld afweersysteem. Ook deze katten kunnen moeite hebben met eten en een

stinkende adem vertonen.

Bij oudere katten zien we vaak tandsteen op met name de kiezen. Dit gaat dan meestal ook gepaard met tandvleesontsteking. Tandsteen ontstaat als het zachte tandplaque omgezet wordt in het harde tandsteen. De vorming van tandsteen kan dus in belangrijke mate beperkt worden door de tanden van uw kat regelmatig te poetsen. Hiermee poetst u het tandplaque weg. Wij kunnen u hierover deskundig advies geven. Als er eenmaal tandsteen gevormd is, is dit met poetsen niet meer te verwijderen. Door tandsteen kan er een heftige tandvleesontsteking ontstaan, waardoor uiteindelijk zelfs de tanden en kiezen los kunnen gaan zitten. Hierdoor kunnen de eerder genoemde problemen, zoals eetstoornissen en stinkende adem ook weer optreden. Door de bacteriën die op het tandsteen hechten, kunnen ook elders in het lichaam ontstekingsprocessen ontstaan, bijvoorbeeld op de hartkleppen of in de nieren.


Wat kunt u zelf doen?

  • Door regelmatig de tanden van uw kat te poetsen, verwijdert u het tandplaque en voorkomt u de vorming van tandsteen.

  • Geef uw kat speciaal voer dat de vorming van tandsteen beperkt.

  • Gebruik middelen als Vet Aquadent of Orozyme Bucco Fresh

  • Heeft uw kat moeite met eten, probeer dan tijdelijk zacht voer


Wanneer naar de dierenarts?

  • Als uw kat langer dan 1 dag moeite met eten lijkt te hebben.

  • Als uw kat een afwijkende geur uit de bek heeft.

  • Als uw kat al dagen alleen maar blikvoer wil eten

  • Als uw kat opeens knoeit met eten

bottom of page