top of page

Veel voorkomende ziekten

Diarree

Algemeen

Diarree kan veroorzaakt worden door veel verschillende aandoeningen.

Wormen en andere parasieten kunnen een rol spelen. Met behulp van ontlastingonderzoek kan dit aangetoond worden. Enkele parasieten kunnen ook bij de mens een rol spelen, dus een goede behandeling en goede hygiëne is bij diarree erg belangrijk.

Goede voeding is voor katten erg belangrijk, maar ook bij goede voeding kan een eventuele voedselallergie diarree-klachten geven. Met behulp van een speciaal dieet is hierover uitsluitsel te verkrijgen. Om zekerheid te krijgen over het al of niet bestaan van een voedselallergie, dient u uw kat gedurende de eerste 6 weken dan wel binnen te houden en niks anders dan het speciale dieet te voeren. Bij oudere katten kan secundair diarree ontstaan tgv andere oorzaken zoals bv een te snel werkende schildklier of een slechte nierfunctie.


Wat kunt u zelf doen?

Geef bij diarree-klachten vaker per dag kleine beetjes voer en wat minder dan normaal.

Houdt de kattenbak goed schoon om te voorkomen dat uw kat het naast de bak gaat doen. Zorg altijd voor een goede hygiëne, zodat eventuele besmettelijke aandoeningen zich niet over de huisgenoten verspreiden.

Zorg dat uw kat altijd goed ontwormd is.

Als uw kat diarree heeft, maar verder wel levendig is en al langer niet ontwormd is, kunt u hem eventueel meteen ontwormen.


Wanneer naar de dierenarts?

  • Als het gaat om een kitten of een nieuwe kat met diarreeklachten

  • Als er bloed bij de ontlasting zit

  • Als uw kat ook duidelijk sloom is of koorts heeft

  • Als uw kat langer dan 24 uur niet wil eten

  • Als uw kat ook vermagert

  • Als de diarree langer dan 3 dagen aanhoudt

  • Als uw kat niet meer wil drinken

bottom of page