top of page

Voortplanting

Poes

Algemeen

Poezen kunnen krols worden vanaf 4 maanden leeftijd. Dit is afhankelijk van het seizoen. Krolsheid kan optreden vanaf het vroege voorjaar tot en met de herfst. De krolsheid kan elke 3 weken terugkomen en duurt ongeveer een week. Soms worden poezen op onregelmatige tijden krols. Krolse poezen zijn vaak erg aanhalig en kunnen klaaglijk miauwen. Vaak rollen ze over de grond en willen ze naar buiten om een kater te zoeken. De verschijnselen verdwijnen vaak pas als de poes gedekt wordt. Als een krolse poes gedekt wordt, leidt dat vrijwel zeker tot dracht omdat de dekking een eisprong tot gevolg heeft. De eerste krolsheid van een poes wordt door een eigenaar niet altijd opgemerkt, waardoor het kan gebeuren dat uw poes op veel te jonge leeftijd zwanger raakt. Om te voorkomen dat uw poes ongewenst gedekt wordt, is het verstandig om haar te laten castreren. In de volksmond wordt dit ook wel een sterilisatie genoemd.

De adviesleeftijd voor een sterilisatie is 6 maanden. Heeft u ook een ongecastreerde kater of gaat uw poes al eerder naar buiten in de lente, dan is er de mogelijkheid om de poes tijdelijk 1 x per week de poezenpil te geven tot aan de sterilisatie. De poezenpil kan op de langere termijn het risico op baarmoederontsteking en melkkliergezwellen vergroten. Om die reden wordt de poezenpil door ons niet geadviseerd als permanente anticonceptie.


Sterilisatie

Strikt gesproken is de juiste naam hiervoor castratie, omdat de vrouwelijke geslachtsklieren ofwel de eierstokken compleet verwijderd worden. De baarmoeder wordt bij een jonge kat intact gelaten.

Deze operatie gebeurt onder algehele narcose.

Een sterilisatie is bij een jong dier een eenvoudige ingreep en een tot twee dagen na de operatie is uw poes weer net zo actief als voor de operatie. Voorafgaande aan de operatie mag ze 12 uur niet eten. Uw poes krijgt een pijnstiller al voor de operatie toegediend en u krijgt nog enkele dagen pijnstiller mee voor de volgende dagen. De wond wordt onderhuids gehecht, zodat er geen uitstekende hechtingen zijn waar ze aan kan gaan likken. Mocht zij toch te veel aan de wond gaan likken, dan is een medical petshirt een diervriendelijk alternatief voor een halskraag. Na de operatie moet u uw kat een week binnen houden, zodat u haar goed in de gaten kunt houden en de wond de kans krijgt te herstellen. Gecastreerde poezen hebben de neiging om te dik te worden. Daarom zijn er speciale voeders ontwikkeld om dit tegen te gaan. Vraag gerust eens om advies bij een van onze assistentes. Het is mogelijk om van een aantrekkelijk kennismakingsaanbod gebruik te maken.


Ongewenste dekking

Als uw poes krols is zal ze proberen een kater te vinden om mee te paren. Hou uw krolse poes dus altijd binnen als u niet onaangenaam verrast wilt worden met een nestje kittens. Is uw krolse poes per ongeluk toch ontsnapt, dan is de kans groot dat ze gedekt is en zwanger is. Is uw poes nog erg jong of wilt u absoluut geen nestje kittens, dan is het verstandig om uw poes zo snel mogelijk te laten steriliseren.

bottom of page