top of page

Parasieten

Spoelwormen

Kittens raken via de moedermelk besmet met spoelwormlarven. Daarom is het van groot belang om de kittens regelmatig te ontwormen volgens onderstaande richtlijnen:
Ontwormen op 3, 5, 7 en 11 weken leeftijd.
Daarna elke maand ontwormen, dus op 4, 5 en 6 maanden leeftijd.
De zogende moederpoes tegelijkertijd met de kittens ontwormen.
Spoelwormbesmettingen bij volwassen katten kunnen erg hardnekkig zijn, vooral ook omdat wormeieren jarenlang in de omgeving kunnen blijven leven.
Kattenspoelwormen zijn ook besmettelijk voor mensen. Voor volwassen katten geldt dat ze ieder kwartaal ontwormd moeten worden, soms nog vaker als ze vaak vogels en/of muisjes vangen of veel buiten zijn. Ook katten die nooit buiten komen dienen 2 keer per jaar ontwormd te worden, aangezien zij via muizen toch besmet kunnen raken met wormen.
De keuze in ontwormingsmiddelen is tegenwoordig enorm. We hebben smakelijke tabletten die door de meeste katten goed geaccepteerd worden. Er zijn ontwormingspasta’s die vooral voor de kittens heel handig te doseren zijn. We hebben ontwormingsmiddelen die in de nek gedruppeld kunnen worden en die via de huid opgenomen worden. Die zijn vooral handig bij katten die geen tabletten accepteren. Deze middelen hebben ook werkzaamheid tegen huidparasieten zoals vlooien en mijten (zie ook parasieten). Er is tegenwoordig zelfs een pipet tegen vlooien, teken en wormen die 3 maanden werkzaam is.

Model Cat
bottom of page