top of page

Nestje fokken

Bevalling

Als de bevalling nadert, zal de poes minder eetlust hebben en onrustig worden.

Zij zal een rustig en veilig plekje zoeken om te werpen. Soms zal ze typische geluiden maken. Hijgen wijst er vaak op dat de weeën zijn begonnen.

Zorg ervoor dat uw kat rust krijgt tijdens de bevalling. Te veel publiek kan onrust veroorzaken en de bevalling doen stagneren.


Bij een normale geboorte kunt u het volgende waarnemen:

  • De poes likt veel aan de vagina.

  • De uitvloeiing wordt troebel en bloederig.

  • De ademhaling wordt sneller of de poes gaat hijgen.

  • De poes krijgt persweeën.

  • Het kitten zit in de vruchtvliezen als het geboren wordt.

  • De poes bijt de vruchtvliezen en de navelstreng door.

  • Na korte tijd komt de nageboorte.

  • De poes zal het kitten drooglikken en het kitten zal na een tijdje op zoek gaan naar de tepel.

  • Het volgende kitten kan al vrij snel geboren worden, maar het kan ook gebeuren dat de poes even een dutje gaat doen. Als de poes in deze periode niet voortdurend perst, is er geen reden tot bezorgdheid.


Bij katten is het zelden nodig om in te grijpen tijdens de geboorte.


Wanneer is ingrijpen wel noodzakelijk?

  • Als de poes niet meteen de vruchtvliezen kapot bijt. Scheur deze dan zelf.

  • Scheur ook de navelstreng voorzichtig door op 5 cm van de navel van het kitten en controleer of deze nabloedt. Liever niet doorknippen,want dan heb je meer kans op nabloedingen. Ontsmet deze met betadine. Bij nabloeden kunt u een schoon katoenen draadje om het uiteinde van de navelstreng knopen.

  • Als de poes al een half uur perst, maar er is nog geen kitten geboren. Neem dan contact op met onze kliniek.

  • Als de poes donkergroene uitvloeiing heeft en er geen kittens geboren worden.

  • Als er niet evenveel nageboorten als kittens gekomen zijn. Neem dan contact op met onze kliniek.


Na de geboorte

Laat na een normaal verlopen bevalling moeder en kittens controleren. Hiervoor brengen wij een visite aan huis. De poes wordt dan gecontroleerd op beschadigingen en nabloedingen vanuit het geboortekanaal en ook wordt gevoeld of de baarmoeder leeg is en of deze goed samentrekt.

De kittens worden allemaal nagekeken.

De eerste twee weken kan de poes nog uitvloeiing hebben. De kleur verandert van groen in de eerste dagen, via rood, naar licht roodbruin en vervolgens doorzichtig. Belangrijk is dat de uitvloeiing niet onfris ruikt.

De melkklieren zullen duidelijk gevuld zijn. Controleer de eerste dag of er ook daadwerkelijk melk uit de tepels komt, door met schone handen zachtjes in een tepel te knijpen. De eerste melk noemen we biest. Deze biest is gelig van kleur en bevat belangrijke antistoffen voor de kittens. Het is dus heel belangrijk dat de kittens vrij snel na de geboorte zullen drinken. Zijn er weinig kittens geboren, let er dan op dat aan alle tepels gedronken wordt om stuwing en een melkklierontsteking te voorkomen. Controleer ook dagelijks met schone handen of er geen harde, pijnlijke plekken in het melkklierpakket ontstaan.

Probeer aan dergelijke tepels een kitten aan te leggen of masseer zelf voorzichtig de harde plek weg. Ontstaan er pijnlijke, warme, rode plekken in de melkklieren of ziet u vlokjes of bloed in de melk, neem dan contact met ons op.

Tevreden kittens die genoeg melk kunnen drinken en die het warm genoeg hebben, zullen rustig slapen. Hongerige of koude kittens zijn onrustig en kunnen rondkruipen of piepen, op zoek naar een tepel of naar warmte. Om goed te kunnen zien of de kittens genoeg melk binnen krijgen, is het verstandig om ze vanaf de geboorte dagelijks te wegen. In 7 tot 9 dagen tijd verdubbelt het geboortegewicht ongeveer. Kittens mogen in geen geval afvallen. Dit kan bv betekenen dat de omgevingstemperatuur te laag is (28 tot 32 graden C in de eerste week) of dat de moeder te weinig melk heeft. Als de kittens niet voldoende groeien, kunnen ze bijgevoerd worden met speciale kittenmelk. Dit kan met een speenflesje of met een sonde ingegeven worden.

In onze kliniek hebben wij speciale pakketjes met een speenflesje en kittenmelk. Is het kitten te zwak om te zuigen, dan kunnen wij u leren hoe er met een sonde gevoerd kan worden. Het is wel verstandig om de poes zelf het kitten te laten verzorgen na het bijvoeren.

Vanaf 3 weken leeftijd kan er begonnen worden met het bijvoeren van vast voedsel. Denk hierbij aan fijngemaakte kittenbrokjes, aangemaakt met wat kittenmelk. Als de kittens eenmaal goed kittenbrokjes eten, zullen zij vanzelf minder vaak bij de moeder drinken.

Ontwormen van de kittens wordt geadviseerd op de leeftijd van 3, 5 en 7 weken. Hiervoor hebben wij speciale ontwormingspasta’s geschikt voor kittens, met werking speciaal tegen spoelwormen.


Moederloze kittens

Het grootbrengen van moederloze kittens kan een heel karwei zijn. De eerste dag moeten de kittens liefst biest krijgen. Daarna kan gevoerd worden met een goede kunstmelk voor kittens zoals Royal Canin baby cat milk In noodgevallen kan vast begonnen worden met een zelfbereid mengsel van 100 g volle melk, 20 ml slagroom en 1 afgestreken eetlepel Protifar (Nutricia). Dit mengsel is niet geschikt om langer dan 2 dagen te voeren. De eerste week moeten de kittens 8 x per dag (om de 3 uur) gevoerd worden of overdag om de 2 uur en ’s nachts om de 4 uur (totaal 9 voedingen). De melk kan gegeven worden met een speenflesje. Sneller en zekerder is het voeden met behulp van een sonde. Het gebruik hiervan kunnen wij u in onze kliniek uitleggen. Voor hoeveelheden kunt u het beste de gebruiksaanwijzingen op de verpakking volgen. Een richtlijn is echter dat een kitten dagelijks in totaal ongeveer 10% van zijn lichaamsgewicht aan melk binnenkrijgt. Na iedere voeding moeten de buik en het gebied rond de anus gemasseerd worden met een vochtig watje, om het plassen en het poepen te bevorderen.

bottom of page