top of page

Algemeen

Verzorging

Veel werkende mensen geven tegenwoordig de voorkeur aan een kat boven een hond, omdat een kat minder verzorging nodig heeft. Toch heeft een kat ook op zijn tijd aandacht nodig. Bij een kat die binnenshuis gehouden wordt, zult u de lichaamsbeweging een beetje moeten stimuleren met spelletjes of speelgoed.
Bij katten die buiten komen is vooral een goede parasietenbestrijding belangrijk (zie parasieten).
Voor alle binnen- en buitenkatten is het aan te bevelen om minimaal één kattenbak per kat binnen neer te zetten. Katten geven de voorkeur aan een schone bak zonder deksel, op een rustig plekje.
Stoor uw kat ook nooit als hij of zij op de bak zit. Zorg dat de bak groot genoeg is en dat de instap niet te hoog is. De kattenbakvulling dient goed geurtjes te absorberen, niet te stoffen en niet scherp te zijn aan de pootjes.
Veel katten zijn erg gehecht aan hun eigen merk kattenbakvulling!
Ook vachtverzorging is belangrijk, met name bij de langharige rassen. Maar ook bij kortharige katten kan het borstelen van de vacht voorkomen dat er haarballen ontstaan (zie haarballen). Wen een kitten al jong aan kammen en borstelen. Klitten zijn in een vroeg stadium vaak nog wel te verwijderen, maar als de vacht gaat vervilten rest vaak alleen nog de tondeuse. Let bij het verzorgen van de vacht ook op de aanwezigheid van vlooien, vlooienpoepjes, schilfers of korstjes en wondjes.

Model Cat
bottom of page