top of page

Algemeen

Chippen

Een chip is een klein stukje elektronica dat onder de huid wordt ingebracht via een injectienaald. De chip wordt afgelezen via een 'reader'. 


Voordelen:

· Wereldwijd herkenbare identificatiecode

· Diervriendelijk, want snel en pijnloos in te brengen

· Vrijwel onbeperkte levensduur

· Makkelijk afleesbaar met een ISO-afleesapparaat

· Geschikt voor vrijwel alle diersoorten

· Fraudebestendig; de code kan niet worden veranderd

· Niet ontsierend (onzichtbaar!)


Werking

Een chip zit samen met een antenne (spoeltje) goed verpakt in een glazen buisje van

bioglas, samen een transponder genoemd. Als de spoel in een magnetisch veld wordt gehouden zal hierin een kleine inductiestroom ontstaan. Deze stroom is voldoende om de chip te activeren. Het enige wat de chip doet is een code uitzenden. Deze code is altijd hetzelfde en bestaat uit 15 cijfers die niet veranderd kunnen worden. De eerste drie cijfers van de chip geven de landcode (528 voor Nederland) of de fabrikantencode. De volgende 3 cijfers geven aan welke categorie dieren het betreft (bijv. gezelschapsdier).

Dan blijven er nog 9 cijfers over (dus 10 miljard verschillende nummers!) om voor elk dier een unieke herkenbaarheid te garanderen.

Chip plaatsen

De transponder bevindt zich in een steriele holle naald en wordt onderhuids ingebracht. Het inbrengen is te vergelijken met een eenvoudige injectie. Vrijwel pijnloos dus! Binnen enkele uren raakt de chip ingekapseld in het omliggende weefsel en komt dan niet meer van zijn plaats. De internationale afspraak is om bij honden en katten de chip in te brengen boven de linker schouder.


Aflezen

Iedereen die beschikt over een chipreader kan chips over de hele wereld aflezen. In Nederland beschikken alle dierenartsen over een reader.

Ook dierenambulances, asielen en politiebureaus zijn steeds vaker in het bezit van zo'n reader.

Registratie

Alle bij ons gechipte dieren worden online geregistreerd. Hierbij wordt dus het unieke 15-cijferige diernummer gekoppeld aan de door u opgegeven adresgegevens. U kunt te allen tijde zelf uw gegevens online wijzigen, bijvoorbeeld bij een verhuizing of als uw dier gestorven is. 

De website chipnummer.nl is een site waarop alle online databases van de wereld gelinkt zijn.

Daarmee is in principe gewaarborgd dat van een in Nederland gechipt dier de gegevens van dit dier (en zijn eigenaar) vanuit iedere plek over de wereld terug te vinden zijn.

bottom of page