top of page

Ziekten en afwijkingen

Insulinomen

Algemeen

Insulinomen zijn kleine tumortjes in de alvleesklier. Zij komen regelmatig voor bij fretten ouder dan 3 jaar. Deze tumortjes produceren een teveel aan insuline en dit insuline zorgt ervoor dat het bloedsuikergehalte te laag wordt. Het ontstaan van de insulinomen wordt waarschijnlijk bevorderd door voeding met veel suiker en koolhydraten.


Symptomen

Door de correctiemechanismen van het lichaam kunnen de verschijnselen in eerste instantie mild zijn. Het fretje kan afvallen, meer en dieper slapen, slapper worden, omvallen, met de achterhand slepen. Soms komen periodes voor waarin het fretje tijdelijk bang of blind lijkt te zijn. Naarmate de ziekte langer bestaat zullen de verschijnselen in ernst toenemen. De fret kan extreem sloom worden, ernstig vermageren, toevallen krijgen, in coma raken en doodgaan.


Behandeling

Indien de diagnose tijdig gesteld wordt, kan er besloten worden om de

insulinomen operatief te verwijderen. Helaas komen de klachten vaak weer terug, omdat er nieuwe tumortjes ontstaan. Is de fret te oud of in een te slechte conditie voor operatie, dan kan gekozen worden voor een medicinale behandeling.

Ferret.jpeg
bottom of page