top of page

Ziekten en afwijkingen

Bijnierproblemen

Algemeen

Bij gesteriliseerde of gecastreerde fretjes kan op latere leeftijd (vanaf 3 jaar) de bijnier gestimuleerd worden om overmatig geslachtshormonen te gaan produceren. Deze hormonen zorgen voor problemen. De bijnieren zelf kunnen uiteindelijk ook groter worden en uiteindelijk zelfs kwaadaardig ontaarden.


Symptomen

Door het teveel aan circulerende geslachtshormonen kunnen kenmerkende verschijnselen gezien worden, zoals terugkerende geslachtsdrift, vulvazwelling, kaalheid, dorre vacht, jeuk, toenemende lichaamsgeur, sloomheid en meer slapen, gewichtsverlies en bij mannetjes plasproblemen door een vergrote prostaat.

Behandeling

Levenslange behandeling met implantaten kan de verschijnselen onderdrukken.

Een alternatief is chirurgische verwijdering, maar dit moet in een gespecialiseerde kliniek worden uitgevoerd en wordt slechts in uitzonderingsgevallen geadviseerd.

Preventie

Bij de mannelijke fret kan overwogen worden om niet te kiezen voor een castratie, maar om de fret levenslang te behandelen met implantaten om de lichaamsgeur en het markeergedrag en de agressie naar soortgenoten te onderdrukken. Dit implantaat moet dan gemiddeld 1 x per 1.5 jaar ingebracht worden vanaf 6 maanden leeftijd.

Bij de vrouwelijke fret kan ook een implantaat gebruikt worden om de loopsheid te onderdrukken. Het beste is het dan om dit implantaat voor de loopsheid in te brengen. Soms kan het vrouwtje dan nog wel kortdurend loops worden, maar dit geeft geen problemen. Inbrengen van het implantaat tijdens de loopsheid kan een schijnzwangerschap veroorzaken. Deze schijnzwangerschap kan dan met medicijnen behandeld worden. De werkzaamheid van het implantaat is 1.5 tot 2 jaar en een nieuw implantaat moet ingebracht worden bij de eerste tekenen van vulvazwelling.

bottom of page