top of page

Ziekten en afwijkingen

Beenmergdepressie

Algemeen

Vrouwelijke fretjes die niet of niet goed gesteriliseerd zijn, kunnen gedurende het gehele voortplantingsseizoen loops blijven. In die periode produceren de eierstokken van het fretje hormonen, namelijk oestrogenen. Deze oestrogenen zorgen voor een beenmergdepressie. Hierbij maakt het beenmerg geen bloedcellen meer aan en kan de fret bloedarmoede, problemen met de bloedstolling of ontstekingen krijgen. Dit kan al optreden na 1 maand loopsheid.


Symptomen

Het vrouwtje heeft al enige tijd een zwelling van de vulva. Er kan vaginale uitvloeiing aanwezig zijn. De fret kan bleek en mager worden en symmetrisch kaal worden op de flanken. In ernstiger gevallen kan de fret sloom en lusteloos worden en niet meer willen eten. Er kunnen bloedingen zichtbaar zijn in de bek of in de huid en er kan bloed bij de ontlasting zitten.


Behandeling

Operatieve verwijdering van de hormoonbron, dus sterilisatie. Liefst zo snel mogelijk. Maar als het fretje al in een slechte conditie is, kan het noodzakelijk zijn die eerst te verbeteren met infuus en medicatie.


Preventie

Sterilisatie, liefst voor de eerste loopsheid, maar uiterlijk 1 maand na het begin van de loopsheid (zie sterilisatie).

Ferret.jpeg
bottom of page