Voortplanting
Vrouwtje
Jonge fretjes kunnen vruchtbaar worden vanaf 15 weken leeftijd, maar dit is sterk afhankelijk van het lichtregime. Normaliter worden fretten pas vruchtbaar in hun eerste voorjaar, maar bij veel kunstlicht kan dit dus ook al eerder gebeuren. Wilt u dit voorkomen, zorg er dan voor dat uw fret haar hok in gaat om te slapen, zodra de zon ondergaat. Scheid de vrouwtjes ook op tijd van de mannetjes om te voorkomen dat er ongewenste (en veel te vroege) zwangerschappen optreden. De vruchtbare periode bij het vrouwtje noemen we de loopsheid. Tijdens de loopsheid zwelt de vulva enorm op en zal het vrouwtje de kenmerkende muskusgeur verspreiden. Ook het gedrag zal veranderen. Sommige vrouwtjes kunnen lui en zachtaardig worden, terwijl anderen juist actiever worden. De eetlust neemt af en ze vermageren. De loopsheid zal gedurende het gehele voortplantingsseizoen (maart tot september) aanhouden als het vrouwtje niet gedekt wordt. Door de hormonen die hierbij geproduceerd worden, treedt na verloop van tijd een beenmergdepressie op die uiteindelijk zal leiden tot een fatale bloedarmoede.
Om dit te voorkomen is het beter om het vrouwtje te steriliseren, liefst voor de loopsheid, maar uiterlijk 1 maand na het begin van de loopsheid.
Sterilisatie
De sterilisatie kan uitgevoerd worden vanaf 6 maanden leeftijd tot uiterlijk 1 maand na het begin van de loopsheid. Hierna wordt het risico op complicaties ten gevolge van de beenmergdepressie te groot. Het fretje kan dan namelijk al bloedarmoede hebben en daardoor een grotere kans lopen op bloedingen en infecties. In onze kliniek is ruime ervaring met het steriliseren van fretten aanwezig. Bij de sterilisatie worden de beide eierstokken geheel verwijderd. Het is heel belangrijk dat dit nauwkeurig uitgevoerd wordt, want eventuele restanten van de eierstokken kunnen later weer problemen geven.(zie operaties)
Het onvruchtbaar maken van een vrouwelijk dier wordt in het dagelijkse spraakgebruik meestal een sterilisatie genoemd, omdat dit bij mensen ook zo heet. Bij mensen worden echter alleen de eileiders afgebonden en worden de eierstokken intact gelaten. Bij dieren is het juist belangrijk dat de hormoonbronnen, dus de eierstokken, geheel verwijderd worden. De feitelijke benaming voor deze operatie is dus ook bij het vrouwelijke fretje castratie.