top of page

Voortplanting

Mannetje

Mannelijke fretjes kunnen geslachtsrijp worden tussen 4 en 9 maanden leeftijd. Dit is afhankelijk van het seizoen, maar onder invloed van kunstlicht kan de fret eerder geslachtsrijp worden. Wilt u voorkomen dat uw fret eerder gaat puberen, dan is het verstandig hem in zijn hok te doen en te laten slapen, zodra de zon onder gaat. Het normale voortplantingsseizoen is van maart tot september. Een geslachtsrijpe fret zal de kenmerkende frettengeur gaan verspreiden en in het voortplantingsseizoen gaan markeren met urinedruppels. Ook kan hij agressief worden en gaan vechten met ongecastreerde mannelijke soortgenoten. Om dit te voorkomen is het beter om uw fret te laten castreren.


Castratie

De castratie kan uitgevoerd worden vanaf 5 maanden leeftijd, maar bij voorkeur tussen 6 en 8 maanden leeftijd. Bij de castratie worden beide testikels verwijderd. (zie operaties)


Alternatief voor castratie

Hoewel er veel voordelen aan een castratie zitten, kan een vroege castratie ook een belangrijk nadeel hebben. Het verwijderen van de testikels kan ertoe lijden dat op latere leeftijd de bijnieren geslachtshormonen gaan produceren (zie bijniertumoren). Een alternatief waarbij dit probleem niet optreedt, is het inbrengen van een hormoonpreparaat. Dit implantaat werkt na 6 weken en het blijft minimaal 6 maanden werkzaam. Omdat het implantaat oorspronkelijk bedoeld is voor grotere dieren, namelijk honden, is de werkzaamheid bij de meeste fretten een stuk langer en kan wel tot twee jaar aanhouden. Daarna kan er een nieuw implantaat ingebracht worden. Het inbrengen geschiedt op dezelfde manier als het inbrengen van een identificatiechip, namelijk via een holle naald.

bottom of page