top of page
Feeding Guinea Pig

Voeding

Een cavia dient altijd over onbeperkt vers hooi van goede kwaliteit te kunnen beschikken. Dit is van essentieel belang voor een gezond gebit en een goed functionerend maagdarmstelsel.
Daarnaast kan een kleine hoeveelheid korrelvoer gegeven worden. Een hoeveelheid van 1 eetlepel per kg lichaamsgewicht per dag is genoeg. Meer van het energierijke korrelvoer kan leiden tot vetzucht en diarree. Geef altijd speciaal caviavoer, waaraan extra vitamine C is toegevoegd. Koop echter geen al te grote zak voer, want het vitamine-C gehalte neemt na openen van de zak gestaag af.
Om te voorkomen dat uw cavia alleen de lekkerste (en vaak de vetste) dingen uit het voer selecteert, kan men het beste uniforme korrelvoeding geven.
Voor extra vitamine C kunt u ook groenten en fruit geven. Vermijd gasvormende soorten (rode kool),
looksoorten (ui, prei), rabarber (dodelijk), peulvruchten en aardappel(schil)en.
Wen een jonge cavia meteen aan groenvoer. Op latere leeftijd willen cavia’s vaak geen nieuwe smaken meer accepteren. Geef van nieuwe groenten- of fruitsoorten eerst enkele dagen achtereen kleine beetjes. Als de ontlasting vast blijft, kan de hoeveelheid langzaam opgevoerd worden. Fruit dat veel koolhydraten (suikers) bevat, mag slechts beperkt gegeven worden. Dit geldt ook voor brood.
Extra vitamine C is in de meeste gevallen ook noodzakelijk, omdat cavia’s (net als mensen) geen vitamine C zelf kunnen aanmaken. Vitamine C in druppelvorm (via voer of drinkwater) is erg instabiel en zal weinig bijdragen in de vitamine C voorziening. Ook via het voer is het lastig om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Een kg voer met extra vitamine C bevat (afhankelijk van het merk) 200 tot 800 mg vitamine C. Als een cavia daar 25 gram van eet, dan krijgt hij of zij dus 5 tot 20 mg vitamine C binnen. Een gezonde volwassen cavia heeft per dag ongeveer 25 mg vitamine C nodig en tijdens zwangerschap of ziekte zelfs 30 tot 50 mg per dag. Beter is het dus om uw cavia dagelijks extra vitamine C te geven in de vorm van tabletjes.
Zieke of drachtige cavia’s mogen dagelijks een tabletje van 50 mg hebben. Krijgt uw cavia regelmatig
groente en fruit en een korrelvoeding met extra vitamine C, dan volstaat het om 0,5 tablet van 50 mg per dag in te geven. Krijgt uw cavia geen extra vitamine C binnen via de voeding, dan is ook dagelijks 1 tablet van 50 mg aan te bevelen.
Zorg dat er altijd vers en schoon drinkwater klaar staat. Indien u dit via een drinkflesje geeft, controleer dan regelmatig of de nippel niet verstopt zit. In de winter bestaat er kans op bevriezing hiervan. Beter is om water uit een drinkbakje aan te bieden. Dit raakt echter sneller vervuild en dient dus vaker verschoond te worden.

Get In Touch
bottom of page