top of page
Feeding Guinea Pig

Operaties

Narcose en postoperatieve zorg

Een groot verschil tussen cavia’s en andere dieren die geopereerd moeten worden, is dat cavia’s niet nuchter hoeven te zijn. Liever niet zelfs, om het risico op stilliggende darmen te voorkomen.

Voorafgaande aan een narcose wordt elk dier, dus ook uw cavia, goed door ons onderzocht.

Om een cavia veilig onder narcose te kunnen brengen, is het erg belangrijk dat elke cavia vooraf gewogen wordt. Zodoende kan nauwkeurig de juiste dosering vastgesteld worden. Verder is het erg belangrijk dat tijdens de narcose de ademhaling en de hartwerking goed in de gaten gehouden worden. Door hun lage lichaamsgewicht koelen cavia’s ook snel af tijdens een narcose. Om dit te voorkomen worden zij tijdens de operatie op een warmtekussen gelegd. Na afloop wordt aan cavia’s een injectie gegeven die de narcose opheft, zodat zij weer snel wakker worden. Ook tijdens het wakker worden blijven de cavia’s op een warmtekussen of in de couveuse liggen om niet af te koelen. Als een cavia eenmaal wakker is na de narcose, dan mag hij zo snel mogelijk weer naar huis.

Niets is beter voor een snel herstel van een cavia dan een vertrouwde omgeving en zijn liefdevolle baas die hem vertroetelt. Na een narcose is het de bedoeling dat een cavia zo snel mogelijk weer gaat eten, maar minimaal binnen 24 uur. Omdat cavia’s erg gevoelig zijn voor pijn, is het belangrijk dat zowel tijdens als na de operatie aan goede pijnbestrijding wordt gedaan. In veel gevallen krijgt u daarvoor medicijnen mee naar huis. Als uw cavia ondanks goede pijnbestrijding toch niet binnen 24 uur weer gaat eten, dient u altijd contact op te nemen met de praktijk.

Verder is het aan te raden om uw cavia na een operatie binnen te houden tot hij of zij volledig hersteld is. Ook kunt u dan eventueel zaagsel of stro vervangen door een krant of een handdoek als bodembedekking.


Castratie

De castratie van de mannelijke cavia kan uitgevoerd worden zodra de testikels duidelijk aanwezig zijn. Dit is vaak al vanaf 4 maanden leeftijd. Bij deze ingreep worden de testikels verwijderd, waarna de wond in 2 lagen goed gehecht wordt. Dit laatste is bij cavia's erg belangrijk. Redenen voor de castratie kunnen zijn agressief of territoriaal gedrag naar hokgenoten of naar de eigenaar en uiteraard ook weer het voorkomen van gezinsuitbreiding

Zowel de jonge mannetjes als de jonge vrouwtjes kunnen eerder vruchtbaar zijn, dus om ongewenste gezinsuitbreiding te voorkomen, kunnen de vrouwtjes en de mannetjes uit een nestje het beste vanaf 2 maanden leeftijd gescheiden worden. Na een castratie dienen de mannetjes nog 3 weken apart gehouden te worden. Pas daarna zijn zij niet meer vruchtbaar.


Sterilisatie

Sterilisatie van het vrouwtje is mogelijk, maar meestal wordt ervoor gekozen om het mannetje te castreren. Deze ingreep is namelijk een stuk eenvoudiger. Deze operatie waarbij de eierstokken verwijderd worden, wordt in de volksmond meestal sterilisatie genoemd. Maar eigenlijk is de juiste benaming ook bij de vrouwtjescavia castratie.

De adviesleeftijd voor de sterilisatie van uw cavia is tussen de 5 en 6 maanden. Op deze leeftijd is de ingreep het meest eenvoudig en voor cavia het minst belastend. Redenen voor sterilisatie kunnen zijn: baarmoederontsteking, voorkomen van gezinsuitbreiding en ovariumcystes(zie cysteuze ovaria).

bottom of page